‘Wat een dag!’ Watersnoodramp herleeft.

29-08-2016

Wagenbouwersgroep Bloed, Zweet & Tranen is met de ‘Watersnoodramp van Nieuwkuijk’ de winnaar van de Brabantsedag 2016. Op 30 december 1880 stort het ijskoude water van de Maas zich op Nieuwkuijk, waar het water tot 3 meter stijgt. Mensen worden massaal geëvacueerd. Bloed, Zweet & Tranen wist rond deze gebeurtenis kundig de spanning op te bouwen.

Het levensechte acteerwerk nam het publiek mee in de angst voor het naderende water. Hiermee sleepte de groep de eerste prijs in de wacht. De 59ste Brabantsedag gaat de boeken in als 'Wat een dag!' Met dit thema zijn belangrijke data en gebeurtenissen uit de geschiedenis van het hertogdom Brabant tot leven gebracht in de memorabele cultuurhistorische optocht. Met ruim 2000 acteurs en 16 rijdende theaterdecors, van torenhoge wagens tot mooie gedetailleerde aspecten was in iedere laag rekening gehouden met het thema van dit jaar. Enorm afwisselend

Tijdens deze zonnige dag zat de sfeer er al vroeg in. Uit alle hoeken van Brabant en daarbuiten kwamen maar liefst 30.000 bezoekers om zich te laten verrassen door de cultuurhistorische optocht. Het thema zorgde voor een grote diversiteit aan onderwerpen; van uitvindingen tot rampen, feesten en vechtpartijen. De problematiek uit zowel heden als verleden passeerde de revue. Het publiek was duidelijk onder de indruk. Met luid applaus, aanmoedigend gejuich en dan weer een indrukwekkende stilte, lieten de bezoekers zien hoe ze door de voorstelling geraakt werden.

De tweede plaats ging naar Vriendenkring Ietskes Schif met ‘De opening van ‘t Halve Zolen Lijntje’. Humor stond centraal in de creatie van de wagenbouwers. De spoorlijn tussen Lage Zwaluwe en Den Bosch dankt haar naam aan de lokale schoenenindustrie en, ironisch, aan de bewoners van deze streek. Dit werd door Ietskes Schif tot in detail uitgebeeld.

De derde plaats was voor Vriendenkring Hopeloos die de Tilburgse textielindustrieel Jos Bogaers de eerste auto in Nederland weer liet rijden. De auto heeft voor grote veranderingen gezorgd. De Vriendenkring heeft zowel de introductie, als de groei en de toekomst van het autogebruik op een kleurrijke manier in beeld weten te brengen.

Jubileumeditie Brabantsedag 2017 Volgend jaar viert de Brabantsedag het 60-jarig jubileum. Dan belooft de laatste zondag van augustus, de 27e, wederom een waar spektakel te worden. 

Terug naar home